Northwestern University Cafe & Atrium Expansion

Open / Close

Awards

  • 2015 ALA Design Awards, Silver Award, Institutional Category

This three-story addition is located directly south of the existing atrium, between the Rubloff Building and McCormick/Coon. The program includes new student spaces for study and team exercises; a revamped café that solves the circulation, queuing, and storage capacity problems of the pre-existing arrangement; and additional faculty and staff offices. The first floor program will be comprised of the café with an adjacent seating area.  The double-height seating area occupies a space physically separate from the cafeteria so the seating can be used for lectures, meetings, and other similar events even when the café is not in operation. The café and seating combine to provide an area for student and faculty interaction in a warm and attractive setting.  The second floor provides a connection from Coon to Rubloff near the south face of the new addition.  This connection traverses enclosed group study areas and a series of study balconies overlooking the café seating below.  Remodeled areas within the existing library include several new offices.